Diş çürüklerini nasıl önlersiniz?

kirazli-dis-curuk-dis-bagcılar

Diş çürüklerini nasıl önlersiniz?

Diş çürüklerini nasıl önlersiniz?

Hepimiz diş çürümesinden kaçınmak istiyoruz. Çünkü ağrıya, ağız kokusuna ve boşluklara ve hatta diş kaybına neden olabilir. Bununla birlikte, hala çok yaygın bir durumdur ve genellikle çocukları ve genç yetişkinleri etkilemekle birlikte, her yaşta olabilir.

Şimdi, diş çürümesine neden olan şeyleri öğrenelim ve sonra bunu önlemek için atabileceğiniz adımlara bakalım.

Diş çürümesi nedir ve nasıl oluşur?

Diş çürümesi kademeli bir süreçtir ve tedavi edilmediğinde dişin içinde çürüğe (deliğe) dönüşür. Bakteriler ağzınızda biriktikçe, plak adı verilen yapışkan bir madde oluştururlar. Şekerli veya nişastalı gıdaları her yediğinizde plak yapışkanlaşır ve müdahale edilmediğinde tartar şeklinde sertleşebilir.Plaktaki bakteriler ya da tartar, dişlerinizin sert diş minesinin mineral yapısına zarar veren bir asit üretir. Bu, çürük olarak adlandırılan yumuşak bir leke veya diş deliğine neden olabilir.

Bu delik derinleşirse dişinizin yumuşak iç tabakasına nüfuz eder. Eğer daha derine nüfuz ederse, diş pulpasına doğru uzanabilir. Şiddetli diş çürümesinin bu şekli çok acı verici olabilir ve diş kaybı ile sonuçlanabilir.

Diş çürümesinin belirtileri nelerdir?

Çürükler bazen siyah veya kahverengi bir nokta olarak görülür. Ancak genellikle sadece bir röntgen filminde anlaşılır. Bu nedenle düzenli diş kontrollerini atlamayın. Başlıca çürük belirtileri şunladır:

  • Ağızda kalıcı ağız kokusu veya kötü bir tat
  • Hassasiyet
  • Sıcak, soğuk, şekerli yiyecek veya içecekler tüketildiğinde kötüleşen ağrı
  • Diş üzerinde tebeşirimsi beyaz bir nokta

Diş çürümesi nasıl önlenir?

Diş çürümesini önlemenin en basit ve etkili yolu, plak oluşumunu önlemektir. Plak sürekli olarak oluştuğu için dişlerinizi her gün temizlemeye devam etmeniz şarttır. Bu nedenle titizlikle bir ağız sağlığı rutini oluşturmak çok önemlidir:

  • Şekerli içecekleri ve nişastalı gıdaları azaltın.
  • Diş sızdırmazlık maddelerini (arka dişlerin çiğneme yüzeylerine uygulanan koruyucu kaplamalar) uygulamayı düşünebilirsiniz.
  • Günde en az iki kez; her seferinde en az iki dakika boyunca dişlerinizi fırçalayın.
  • Florür içeren ve özellikle plakların temizlenmesi ve diş çürümesinin önlenmesi için tasarlanan bir Signal diş macunu kullanabilirsiniz.
  • Günde en az bir kez diş ipi kullanın. Bu, besin parçalarının sıkıştığı ve bakteri birikimine neden olan dişlerin arasındaki erişilmesi güç alanların temizliği için son derece önemlidir.
  • Son olarak, ağzınızı florürlü bir Signal ağız bakım suyu ile durulayabilirsiniz.

Tüm bunlar, düzenli diş kontrolleriyle birlikte dişlerinizin çok uzun süre sağlıklı, güçlü ve çürüksüz olmasını sağlayacaktır.

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Share:

Leave comment

Whatsapp

Mesaj göndermek için tıklayın

Mahmutbey Cad. 134/B

Bağcılar/İstanbul

0212 515 22 99

Hemen Arayın

Çalışma Saatleri

Pazartesi - Cumartesi : 10:00 - 21:00 Pazar : 10:00 - 18:00